magicznaplaneta.pl

Elektronika i Multimedia

Elektronika

Płyta gazowa czy indukcyjna? Którą z nich wybrać?

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni, jest płyta grzewcza. Problem tylko zw tym, że na rynku istnieje ich kilka modeli, co powoduje, że chętni na zakup takiego urządzenia inwestorzy posiadają naprawdę spory problem z poprawnym dokonaniem wyboru. Najpopularniejsze modele to bez wątpienia wersja gazowa oraz indukcyjna. Czym się one charakteryzują, a co za tym idzie, wybór, której z nich będzie lepszą decyzją?

Charakterystyka płyty gazowej

Jest to najczęściej spotykane rozwiązanie, które popularne jest w tzw. starym budownictwie. Spowodowane jest to faktem, że w nowych budynkach rzadko kiedy istnieje instalacja gazowa, co powoduje, że z takiej płyty nie będzie można korzystać.
Jakie są najważniejsze zalety takiego rozwiązania? Przede wszystkim niskie koszta używania, ale też zakupu. Sama płyta jest tania, nie zużywa ona wiele gazu, więc i rachunki nie są wysokie. Jest trwała, prosta w obsłudze, a co najważniejsze, niezależna od dostaw energii elektrycznej.
Niestety posiada również wady. Jedną z najważniejszych jest stosunkowo duże ryzyko pożaru, a także zwykłego poparzenia się. Nie można również zignorować faktu, że występują podczas jej używania spore straty energetyczne, co powoduje, że potrawy gotują się dłużej. Jest to również płyta, którą trudniej utrzymać w czystości.

Charakterystyka płyty indukcyjnej

Płyta gazowa uznawana jest za jeden ze starszych i mniej zaawansowanych technicznie modeli płyty grzewczej. Płyta indukcyjna jest zupełnym przeciwieństwem. Jest to jedna z najnowszych, a zarazem najbardziej zaawansowanych technicznie płyt grzewczych. Zamiast ognia, wykorzystuje ona do swojego działania pole elektromagnetyczne. Za jego pośrednictwem nie generuje ciepła, lecz przekazuje je na specjalny ferromagnetyczny garnek, który podgrzewa w ten sposób potrawę. Jest to więc model bardzo bezpieczny, ponieważ nie ma tu żadnego ryzyka pożaru. Powoduje to również, że płyta tego typu posiada ogromną sprawność, czyli generowana przy jej pomocy energia nie rozprasza się, tak jak ma to miejsce w przypadku modelu gazowego. Efektem tego jest bardzo szybkie gotowanie potraw. Dodatkowo jest ona bardzo łatwa w utrzymywanie jej w czystości.
Niestety tego typu płyty nie należą do najtańszych. Zarówno w zakupie, jak i w używaniu. Nie tylko trzeba zapłacić dość sporo za samą płytę, lecz dodatkowo trzeba do niej dokupić zupełnie nowe naczynia, ponieważ te posiadane do tej pory, po prostu nie będą z nią pracowały. Muszą one być bowiem wykonane ze stali ferromagnetycznej, która jest dość kosztowna.

Które rozwiązanie wybrać?

Płyta gazowa czy indukcyjna? Pytanie to pada bardzo często podczas wyposażania kuchni. Jak widać po powyższej analizie, obie wersje posiadają swoje silne, jak i słabe strony. W przypadku modelu gazowego można zaliczyć na niski koszt zakupu i eksploatacji, lecz niestety okupiony dość dużym ryzykiem pożaru. Model indukcyjny, choć bardzo drogi w zakupie, a dodatkowo wymagający kupienia zupełnie nowego, specjalnego zestawu garnków, jest jednocześnie znacznie wygodniejszy i o wiele bezpieczniejszy.